Kısa Açıklama
Sermaye Piyasası Hukuku, Sermaye Piyasası Kurulu’nun tasarruflarının menkul kıymetlere yatırılarak halkın iktisadi kalkınması ile ilgilenen, Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesince oluşan hukuki ihtilafları kapsayan bir hukuk dalıdır.
SERMAYA PİYASASI HUKUKU
Etkin ve yaygın bir şekilde halkın katılmasını sağlayarak ve sermaye piyasasının güven, açıklık ve kararlılık içinde çalışmasını, tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarının korunmasını düzenlemek ve denetlemek amacıyla 1981 yılında çıkarılan 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu nezdinde oluşturan Sermaye Piyasası günümüzde önemli bir misyon üstlenmiştir.
Sermaye Piyasası Hukuku, Sermaye Piyasası Kurulu’nun tasarruflarının menkul kıymetlere yatırılarak halkın iktisadi kalkınmaya etkin ve yaygın bir şekilde katılmasını sağlamak ve sermaye piyasasının güven, açıklık ve kararlılık içinde çalışmasını, tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarının korunmasını düzenlemek ve denetlemek amacıyla 1981 yılında çıkarılan 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesince oluşan hukuki ihtilafları kapsayan bir hukuk dalıdır.
İstanbul sermaye piyasası başta olmak üzere Sermaye piyasası hukukunun alanları işe alakalı açıklama yapılması gerekirse; İstanbul Borsası, İstanbul sermaye piyasası hukuku, sermaye piyasaları ve menkul kıymetler, hisse senedi, borç senedi (tahvil vs.) ve varlığa dayalı halka arz ve sermaye piyasası işlemleri, şirket yöneticilerine ve hissedarlarına, yatırım bankalarına ve aracılarına, garantörlere ve halka açık şirketlere hukuki hizmetler şirketlerin halka arz edilmesi hukuki sürece ilişkin detaylı raporlamanın hazırlanması ve halka arz işlemlerinin hukuki yönetimi ve yatırım bankaları, aracılar ve diğer ilgili finans kurumları için de Türkiye’de sermaye piyasası hukuku uygulamasında Kaldıraçlı Finansman Varlık Finansmanı Proje Finansmanı Gayrimenkul Finansmanı İhracat Kredileri ve Finansmanı Kurumsal Finansman İslami Finansman Private Equity (Özel Sermaye) Fonları Venture Capital (Girişim Sermayesi) Fonları Finansal Kiralama Factoring gibi alanlar ile alakalı örnek verilebilir.
Banka Ve Finans Hukuku ile arasında sıkı bir bağ bulunmaktadır. Bankacılık ve Finans Hukuku, banka ve finans konularında yargıda belirlenmiş maddelerce desteklenen yasal hüküm ve olayları kapsamaktadır. Finans Hukuku; Para, Kredi, Tahvil, Faktoring işlemleri gibi konuların kurallarını belirleyen oldukça geniş bir hukuk dalıdır.
Kredi ve borçlanmalardan oluşan her türlü uyuşmazlığın uzlaşma veya dava yolu ile çözümü, off-shore yatırımlar, halka arz konularında danışmanlık ve problem çözümü olmak üzere bankacılık ve finans hukuku alanına giren tüm konularda Türkan Hukuk &Danışmanlık nezdinde hizmet verilmektedir. Rekabet Hukuku ile sıkı bir bağı bulunmaktadır; Rekabet Hukuku, Yerel ve Uluslararası Birleşme ve Devralma operasyonlarına ilişkin hususlarda hukuki danışmanlık hizmetleri, Rekabet Kurulu’na birleşmeye ilişkin bildirimlerin hazırlanması ve bunların takibinin yapılması, Rekabet Kurumu tarafından açılan soruşturmalarda müvekkil şirketlerin temsili, Rekabet Kurumu kararlarına karşı itiraz yapılması ve buna ilişkin yasal işlemlerin yürütüldüğü hukuk dalıdır. Türkan Hukuk &Danışmanlık nezdinde; anti-damping soruşturmaları, korunma önlemi soruşturmaları, telafi edici vergi soruşturmaları, uluslararası ticaret tedbirleri ve uygulamaları kapsamında, yerli ve yabancı üretici, ihracatçı ve ithalatçı şirketlere hukuki danışmanlık ve temsil hizmetleri sağlanmaktadır.