Kısa Açıklama
Medeni Hukuk, kişilerin birbiriyle ya da belirli ölçülerde kişilerle devletin doğrudan veya dolaylı özel ilişkilerinin kamu hukuku gibi başka bir hukuk dalının konusuna girmeyen hukuk dalına verilen addır.
MEDENİ HUKUK
-Aile Hukuku medeni hukukun bir dalıdır. Aile Hukuku, aileye ilişkin konularla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır. Aile hukukunun başlıca konuları nişanlanma, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soybağı, evlat edinme, velayet, yasal danışmanlık, yardım nafakasıdır. Kadın hakları ve çocuk hakları, başlı başına ayrı bir inceleme alanı oluştursa da aile hukukunun da ilgi alanı içindedir.
-Miras Hukuku ilişkilidir. Miras Hukuku, insanların ölümlerinden sonra malları üzerinde yapmak istedikleri ölüme bağlı tasarrufları ve ölümleri halinde, gaipliğine karar verilmesinden sonra veya ölüm karinesinin varlığı halinde mirasa konu mallarının yasal mirasçılar ve diğer mirasçılar arasında ne şekilde paylaştırılacağını, borçlarının nasıl ve hangi sırayla ödeneceğini inceleyen bir hukuk dalıdır. İstanbul miras avukatı, şişli miras avukatı, çağlayan miras avukatı vb. aramalarda hizmet verilmektedir.
-Eşya Hukuku ile ilişkilidir. Eşya Hukuku, kişiler ile eşyalar arasındaki doğrudan doğruya hakimiyet ilişkisini düzenleyen hukuk dalıdır. Kişilerin eşya üzerindeki mutlak haklarını düzenler. Eşya Hukuku’nun temel kaynağı Medeni Kanundur. Bazı özel kanunlar da eşya hukukuna kaynaklık etmektedir. Şöyle ki; Kadastro ve tapu tahriri kanunu, Tapu kanunu, Taşınmaz zilyetliğine yapılan tecavüzün önlenmesi hakkında kanun, Kat mülkiyeti kanunugibi özel kanunlar eşya hukukunun kaynakları arasında gösterilebilir.